ФОТОГРАФСКИ СЪВЕТИ

                                                 за  Снимане на Естествена светлина

                                                                   СЪВЕТИ И ТРИКОВЕ ЗА  ПОРТРЕТНА  ФОТОГРАФИЯ

Как да използваме слънцето като контурна светлина или светлина за коса.

Късно през деня, когато слънцето е по-ниско в небето, можете да го използвате като светлина за коса като кадъра отдолу. Ако бяхме във фотографско студио, бихме нарекли тази ярка светлина отстрани “ударна” или ако е по отзад “контурна”. За да се възползвате от слънчевата светлина завъртете обекта така, че то да е зад него, но не директно отзад. Няма проблем тази светлина на косата да е “твърда”.Тъй като тя не осветява лицето, твърдата светлина създава приятен контраст с меката светлина по лицето на обекта. Единственото нещо, с което ще трябва да се справяте е, че при тази ярка светлина зад обекта ви фотоапаратът автоматично ще потъмни експозициятасчитайки, че сцената е прекалено ярка. Има няколко начина да се справите с това. Един от тях е като използвате така наречената “запълваща” светкавица. Друг трик е в  ръчен режим да преекспонирате с един или повече стопа.

Предимства на това да снимате зад вашия обект.

Когато сме на открито , снимането със слънцето зад обекта е като първи избор и има редица причини, заради които предпочитаме това.

Една от причините е, че слънцето се превръща в светлина за коса или контурна светлина зад обекта, като тази втора светлина добавя повече разделяне от фона.

Друга причина е, че, ако снимате късно през деня (препоръчително е да го правите), слънцето ще бъде ниско в небето и не само че ще придаде по – топъл вид на изображението, но качеството на светлината ще бъде много по добро. Тя ще е по мека и по красива като цяло.

 

                                                                     ОБЕКТИВИ

Защо избягвам обектив 50мм за близки планове.

Обективите 50мм са удобни, ако правите модни портрети в цял ръст, но за портрет на глава и рамене, дисторсията на тези обективи не е ласкателна за обекта ви.

Кадър от модна фотосесия направен с обектив 50мм.
Кадър от фотосесия направен на 185мм.

За да получите фона извън фокус при 50мм трябва да се приближите много до обекта, което означава, че ще имате неприятна дисторсия на лицето. Има много различни мнения за употребата на този обектив, включително клипове в YouTube.
Няколко неща, които да вземете под внимание: често фотографите, които снимат портрети с такива обективи са улични. Те имат страхотни кадри. Такива кадри са по скоро документален тип портретизъм. Изглеждат страхотно, но изискват много практика.

Кадър направен на 50мм.

Обектив 70 – 200мм f/2.8

Това е един от любимите ми обективи за портрети. Когато снимате  с по – големите му дължини- от 120мм до 200мм – компресирането от обектива създава много ласкателен облик за лице. Широк обхват  като 70 – 200ммдава множество опции за композия. Когато снимате от разтояние, карате обекта да изглежда така, сякаш се чувства комфортно.